Lieve Stine, weet jij het?

Vragen aan Stine

Jouw vragenOp deze pagina zie je de vragen die Stine Jensen heeft uitgezocht uit alle vragen die jullie instuurden. Je kunt zelf ook een vraag stellen!

Jouw vragenKlik hier om ook een vraag te stellen aan Lieve Stine

Femke
Jouw vraagLieve Stine,
Ten eerste wil ik zeggen dat ik jouw boeken echt ontzettend leuk vind.
Maar ik ook een vraag namelijk laast zei iemand tegen mij jij vindt leren echt leuk hè? Want ik las toen een oud school boek van mijn broer over filosofie. Maar ik wil helemaal niet bekent staan als het meisje die leren leuk vindt. Want dan kom ik zo over als een nerd maar om eerlijk te zijn vind ik het meestal wel leuk.
En mijn vraag is nu waarom de meeste mensen leren zo stom vinden? En als ik dat niet vindt dat ik dan gelijk bekent sta als een nerd?

Groetjes Femke
Lieve Femke,Dankjewel voor het compliment!

Je hebt helemaal gelijk: leren wordt meestal niet zo stoer gevonden, terwijl leren juist hartstikke leuk is. En als we niet zouden leren zouden we ook niks bereiken en niets weten!

Ik denk dat het de meeste mensen leren niet stom vinden, maar doen alsof, omdat ze anders bang zijn dat ze er niet bij horen en voor nerd worden uitgemaakt. Maar weet wat de truc is?

Nerds kunnen ook heel cool zijn! Denk maar aan de Familie Slim - ken je die film? Daarin zie je hoe zij allemaal uitvindingen maken en een grappige, beetje gekke familie zijn.

Die film laat zien dat nerd zijn helemaal niet erg is, juist een beetje stoer.

Groeten van Stine
angelina
Jouw vraagkan je een superheld zijn
Lieve Angelina,

Wie is voor jou een superheld? Bedoel je iemand met superspeciale vermogens? Die kan laseren met zijn ogen, of kan vliegen? Superman, Spiderman of Lara Croft? In dat geval zou ik zeggen: HET KAN! Met Carnaval bijvoorbeeld... Of je moet stuntvrouw willen worden en over auto’s leren springen, dat kan ook. Maar misschien bedoel je vooral een held -en dan een enorme held. Wie is een held voor jou? Voor mij is dat iemand die moedig is, en moedig is iemand die zijn angst overwint en zicht inzet voor anderen. Of iemand die iets heel bijzonders heeft gedaan voor de mensheid, en daar misschien ook wel een prijs voor heeft gekregen. In het boek 'Alles wat ik voel' staat een hoofdstukje over moed, misschien heb je daar wat aan?

Groet! Stine

Jan
Jouw vraagEwa stine,
Ik vraag me soms af waarom bestaat school eigenlijk ik bedoel voor topo heb je navigatie systeem voor geschiedenis ach de mensen zijn toch al dood en voor rekenen ik weet heus wel dat 1+1 twee is hoor.... maar toch vraag ik me vaak af hoe school is gemaakt. Door wie in ieder geval🤔 als jij dit kan beantwoorden dan is mijn vraag beantwoord...

Bedankt! Jan (11)
Hoi Jan,

Leuke vraag! Ik heb je vraag online gezet op Facebook en kreeg veel reacties, met heel verschillende antwoorden! hieronder staan ze.

-Het woord school is afgeleid van het Griekse scholè (σχολή, wat grappig genoeg juist ‘vrije tijd’ betekent. Je moest vrije tijd hebben voor onderwijs, omdat men alle tijd besteedde aan werk, ook kinderen.

-Niks geen Grieken of kerken. De oudste informatie over scholen komt uit Mesopotamië. Zie Vanstiphouts boek 'Eduba', dat ook wat van de 'lesboekjes' in vertaling bevat. Buitengewoon amusante lectuur. https://www.nrc.nl/.../wij-zijn-allen-soemeriers-3415343..

Het huidige Nederlandse systeem met schoolplicht (in plaats van leerrecht) is gebaseerd op het Pruisische schoolsysteem dat midden negentiende eeuw bedacht was als een manier om (tijdens de industriële revolutie) gehoorzame uitvoerders te kweken voor fabrieken. https://www.visionair.nl/.../john-taylor-gatto-de.../

Zo zie je maar: grieken, mesopotamie of de Pruisen… jij hebt daar maar mooi geleerd dat 1 +1 twee is.

Daarvoor is school ook gemaakt lijkt me.

Stine
FBMP
Jouw vraagwaarom stopt het leven en leef je dan verder maar waar dan?????
Lieve Loes,
Goede vraag! En misschien wel de allermoeilijkste: want waarom gaan mensen dood? We weten dat het zo is, die zekerheid hebben we. En je kunt natuurlijk allerlei biologische redenen bedenken: ons lichaam gaat haperen, wordt ouder, houdt ermee op. Maar we weten niet wanneer we doodgaan, en we weten ook niet waar en of je verder leeft. Over dat laatste zijn natuurlijk allerlei gedachten. Sommige gelovigen die denken dat je in de hemel komt, en andere die denken dat je reïncarneert in een ander mens, of een dier. Maar volgens sommigen is er helemaal niets. Maar het niets denken dat is natuurlijk heel lastig. Leven is bewustzijn. En als je doodt ben, stopt dat.
Misschien is het goed om meer vragen over deze vraag te stellen, bijvoorbeeld: zou jij het eeuwige leven willen? Of maakt het besef van de dood ook dat je anders in het leven staat? Schrijf me gerust weer een briefje met de vragen die dat weer oproept!
Stine
karlijn(11)
Jouw vraagLieve Stine,
Soms heb ik het gevoel dat ik of iemand anders niet zichzelf kan zijn.
Dat meisjes worden uitgelachen als ze moeten huilen terwijl de jongens als ze vallen heel erg aanstellerig zijn.
Laatst was er ook een jongen die had een jas met een bond kraag en meteen werd hij uitgemaakt als dierenbeul, maar als je een hamburger eet is dat toch net zo erg?
Als je ergens bang voor bent is het stom als je bij de juf gaat zitten, je mag ook geen kleuter-achtige jurk aandoen.
Maar wat dat nou? Kleuter-achtig? Is dat iets wat anderen stom vinden en dus zeggen dat het voor kleine kinderen is?
Meestal als iemand iets stom vind, vinden anderen het ook gelijk stom.
Mag je dan opeens geen eigen mening meer hebben?

Groetjes karlijn
Lieve Karlijn,

Jezelf is niet altijd gemakkelijk, sterker nog: jezelf zijn gaat lang niet altijd vanzelf. Eigenlijk is dat best gek, want je zou toch zeggen: jezelf, dat ben je, of je wilt of niet? Maar we passen ons vaak aan verwachtingen - en hebben allerlei ideeën over hoe het wel en niet hoort: dat heet de norm. Maar die norm: die bepaal jij ook! Kierkegaard zei: durven is een je evenwicht verliezen, niet durven is jezelf verliezen. Als je dus niet jezelf bent dan verlies je ook iets. Mijn advies is dus: blijf precies de vragen stellen zoals je hieronder doet: niets is vanzelfsprekend, en jezelf zijn al helemaal niet. .Juist daarom!
Lieve groet, stine
<< Vorige pagina
6-10 van de 88
Volgende pagina >>

 © 2018 • contact: info@kluitman.nl • Postbus 9000 • 1800 GR Alkmaar

Deze site is gebouwd door Netweters.nl