Lieve Stine, weet jij het?

Vragen aan Stine

Jouw vragenOp deze pagina zie je de vragen die Stine Jensen heeft uitgezocht uit alle vragen die jullie instuurden. Je kunt zelf ook een vraag stellen!

Jouw vragenKlik hier om ook een vraag te stellen aan Lieve Stine

FBMP
Jouw vraagwaarom stopt het leven en leef je dan verder maar waar dan?????
Lieve Loes,
Goede vraag! En misschien wel de allermoeilijkste: want waarom gaan mensen dood? We weten dat het zo is, die zekerheid hebben we. En je kunt natuurlijk allerlei biologische redenen bedenken: ons lichaam gaat haperen, wordt ouder, houdt ermee op. Maar we weten niet wanneer we doodgaan, en we weten ook niet waar en of je verder leeft. Over dat laatste zijn natuurlijk allerlei gedachten. Sommige gelovigen die denken dat je in de hemel komt, en andere die denken dat je reïncarneert in een ander mens, of een dier. Maar volgens sommigen is er helemaal niets. Maar het niets denken dat is natuurlijk heel lastig. Leven is bewustzijn. En als je doodt ben, stopt dat.
Misschien is het goed om meer vragen over deze vraag te stellen, bijvoorbeeld: zou jij het eeuwige leven willen? Of maakt het besef van de dood ook dat je anders in het leven staat? Schrijf me gerust weer een briefje met de vragen die dat weer oproept!
Stine
karlijn(11)
Jouw vraagLieve Stine,
Soms heb ik het gevoel dat ik of iemand anders niet zichzelf kan zijn.
Dat meisjes worden uitgelachen als ze moeten huilen terwijl de jongens als ze vallen heel erg aanstellerig zijn.
Laatst was er ook een jongen die had een jas met een bond kraag en meteen werd hij uitgemaakt als dierenbeul, maar als je een hamburger eet is dat toch net zo erg?
Als je ergens bang voor bent is het stom als je bij de juf gaat zitten, je mag ook geen kleuter-achtige jurk aandoen.
Maar wat dat nou? Kleuter-achtig? Is dat iets wat anderen stom vinden en dus zeggen dat het voor kleine kinderen is?
Meestal als iemand iets stom vind, vinden anderen het ook gelijk stom.
Mag je dan opeens geen eigen mening meer hebben?

Groetjes karlijn
Lieve Karlijn,

Jezelf is niet altijd gemakkelijk, sterker nog: jezelf zijn gaat lang niet altijd vanzelf. Eigenlijk is dat best gek, want je zou toch zeggen: jezelf, dat ben je, of je wilt of niet? Maar we passen ons vaak aan verwachtingen - en hebben allerlei ideeën over hoe het wel en niet hoort: dat heet de norm. Maar die norm: die bepaal jij ook! Kierkegaard zei: durven is een je evenwicht verliezen, niet durven is jezelf verliezen. Als je dus niet jezelf bent dan verlies je ook iets. Mijn advies is dus: blijf precies de vragen stellen zoals je hieronder doet: niets is vanzelfsprekend, en jezelf zijn al helemaal niet. .Juist daarom!
Lieve groet, stine
sophie
Jouw vraagbeste Stine,

ik zit in 1 vwo en moet een werkstuk maken over een filosoof voor het vak filosofie. Ik heb jou gekozen en vroeg me af: welke vragen heb je als filosoof gesteld?, Wat zijn jouw theorieën? en Door wie ben je beïnvloed qua theorieën?

Ik hoop dat je mijn vragen wil beantwoorden.

Sophie

P.S. het werkstuk moet voor 9 februari ingeleverd worden
Hoi Sophie,

Ik stel altijd een heleboel vragen. Of vragen over vragen van anderen.
Ze gaan over van alles. Over emoties, over liegen, over wie we zijn bijvoorbeeld. Of over de invloed van beelden, van lezen, van televisie.
Ik ben beïnvloed door allerlei denkers: Donna Haraway is er een van, een slimme vrouw uit Amerika. En ook de Deen Søren Kierkegaard. En Michel Foucault.
Veel succes met je werkstuk!
Stine
Djoeke
Jouw vraagLieve Stine,
Ik het boek lieve Stine weet jij het schrijf je bij een van de vragen over hoe je gelukkig kunt zijn dat je in het hier en nu moet leven. Maar hoe doe je dat eigenlijk, in het hier en nu leven. Ik denk eigenlijk altijd wel aan morgen, of aan een situaties waar ik graag in had willen staan, of dat iets van eerder anders is gebeurd. Ik ben er niet zo goed, in het hier en nu leven denk ik, hoe moet het?
Lieve Djoeke,

In het hier en nu leven is ook niet zo gemakkelijk - we hangen vaak met onze gedachten in het verleden of in de toekomst! Maar we kunnen wel een beetje oefenen met in het hier en nu zijn, en het wil ook niet zeggen dat je daar altijd zou moeten zijn. Het kan ook fijn zijn om bij het verleden stil te staan of de toekomst te overdenken. Het hier en nu kun je het beste oefenen door je aandacht naar je ademhaling te brengen en je heel bewust te worden van die ademhaling, je lichaam, je aanwezigheid, sensaties in je lichaam. Yoga, mindfulness en meditatie zijn de beste tools die er zijn om het te oefenen.

groeten van Stine
joske
Jouw vraaglieve stine

waar ben ik als ik dood ben? mijn poes is twee jaar geleden overleden. maar ik denk dan waar die dan. kan ik hem bezoeken of word die opnieuw geboren weet jij het?

groetjes joske (9)
Hoi Joske,

Dank je wel voor je mooie vraag!
Eigenlijk weet niemand zeker wat er gebeurt als je dood bent. Want dood zijn dat doe je maar 1 keer en het is onomkeerbaar. Je kunt dus niet terugkomen om te vertellen wat je hebt gezien. Hoewel... sommige mensen hebben een bijna-dood ervaring. Die vertellen soms van alles over wat ze hebben gezien, witte tunnels, licht... Maar poezen kunnen dat niet.
Sommige mensen geloven dat je na je dood in de hemel bent (christenen), en sommigen in reïncarnatie (hindoeisten), opnieuw geboren worden. Dat jouw poes bijvoorbeeld terugkeert als mens (als hij een goed leven leidden) of als insect (als hij een slecht leven leidde). Ik geloof zelf niet in de hemel of in reïncarnatie. Wat ik wel geloof, is dat, als een dier of een mens dood is, die toch een tijdje bij je kan blijven, in jouw gedachten, en op die manier een beetje levend blijft. De ziel van de poes of een dierbare en de herinnering aan diegene is er nog om jou te triesten als je verdrietig bent.

Veel groeten van Stine
<< Vorige pagina
6-10 van de 85
Volgende pagina >>

 © 2018 • contact: info@kluitman.nl • Postbus 9000 • 1800 GR Alkmaar

Deze site is gebouwd door Netweters.nl