Lieve Stine, weet jij het?

Vragen aan Stine

Jouw vragenOp deze pagina zie je de vragen die Stine Jensen heeft uitgezocht uit alle vragen die jullie instuurden. Je kunt zelf ook een vraag stellen!

Jouw vragenKlik hier om ook een vraag te stellen aan Lieve Stine

Ellaninthe
Jouw vraagHoi lieve stine waaarom ben je filosoof geworden?
Hoi,

Ik ben filosoof geworden omdat ik het leuk vond om over dingen na te denken en ze niet zomaar voor waar aan te nemen.
Ik vond het ook leuk om boeken te lezen over de wereld. En filosofie helpt je de wereld een beetje beter te begrijpen.

Groet! stine
Tijn
Jouw vraagWat is het verschil tussen een baas en een leider?
Hoi Tijn,

Baas en leider: het betekent hetzelfde, maar de gevoelswaarde is wel anders . En je kan de woorden niet door elkaar gebruiken.
Zo zul je wel zeggen: Mama is de baas thuis, maar niet: mama is de leider. En je zult degene die de baas is op je werk ook niet snel 'leider' noemen.
Leider gebruik je als er een beweging achter schuil gaat ('leider' van een politieke partij) en baas als er een hiërarchische verhouding in het spel is.

Groet! Stine
Groep 6b
Jouw vraagLieve Stine,

Noortje een klasgenootje van ons heeft een boekbespreking gehouden over jouw boek.
Ze kwam met het idee samen met de groep een vraag te bedenken voor jou.
Er wordt wel eens tegen ons gezegd door de juf of onze ouders "doe eens even normaal".
Maar wat is normaal eigenlijk????

Lieve groeten groep 6b
Lieve groep 6b,

Sorry dat het antwoord zo lang duurde! Ik lag in de lappenmand een tijdje.
Tja wat is 'normaal'? Goede vraag, zeker in deze tijd waarin onze premier zegt dat we 'gewoon normaal moeten doen'.
In het woord 'normaal' zit 'norm'. Normaal is dus wat de 'norm' is - en de norm wordt bepaald door de wet, door televisieseries, door films, boeken, en door onszelf: wij bepalen met zijn allen wat 'normaal' is. Meestal ben je je niet bewust van wat 'normaal' is, totdat je bijvoorbeeld komt in een omgeving waar hele andere regels gelden. Wat in het ene land 'normaal' wordt gevonden (bijvoorbeeld met mes en vork eten), wordt in het andere land niet normaal gevonden (waar ze met stokjes eten).
Wanneer zegt jullie juf dat jullie "even normaal moeten doen"? En jullie ouders? In welke situaties? Daardoor weet je wat voor hun de 'norm' is. Als het is als jullie bijvoorbeeld ruziemaken dan is 'vrede' de norm, datgene wat ze wenselijk vinden. Zeggen jullie het zelf trouwens ook wel eens tegen de juf of je ouders "doe even normaal?" Waarschijnlijk niet, want het is de norm dat kinderen dat niet tegen hun ouders zeggen....

groeten van Stine
Fréderique
Jouw vraagLieve Stine,
Groep acht zit er bijna op voor mij. Straks moeten we allemaal afscheid van elkaar nemen en verder gaan met ons eigen leven. Het punt is dat ik het echt heeeel moeilijk vind om afscheid te nemen... Waarom moet we volgende stappen maken en kan alles niet blijven zoals het is? En hoe kan ik beter omgaan met afscheid nemen?
Groetjes Fréderique (12)
Lieve Frederique,

Afscheid nemen is moeilijk omdat wij ons hechten. Aan mensen, aan een omgeving, aan spullen.
En omdat wij ons hechten is het vaak moeilijk om iets los te laten. Dat heeft ook te maken met angst en spanning voor het onbekende.
Wordt het wel net zo leuk op je nieuwe school? Zal ik daar ook nieuwe vrienden krijgen?
Misschien helpt het om te bedenken dat verandering ook nieuwe mogelijkheden, avonturen en ontmoetingen betekent.
En soms kan het ook het ook helpen om een periode af te sluiten met een ritueel: een feestje met je vriendinnen waarin je allemaal vertelt aan elkaar hoe je terug kijkt op de tijd en wat er belangrijk voor je was, en wat je altijd zal koesteren.

Heel veel succes op je nieuwe school!
Stine

Elise
Jouw vraagLieve Stine,

Ik ben Elise en 9 jaar oud.
Ik weet niet hoe ik met jongens om moet gaan in mijn klas en dan ga ik soms vanzelf domme dingen doen (zoals tegen een stoel botsen en dan vallen). Wat kan ik daaraan doen?

Bedankt! Ik heb je mooie boek gelezen.

Elise
Lieve Elise,

Dank je voor je compliment!
Tja, jongens, ingewikkeld hoor.
Vaak zeggen mensen dan: wees gewoon jezelf, en blijf bij jezelf, maar dat is nu juist vaak zo lastig in dit soort situaties.
Want jezelf zijn, wat is dat nu eigenlijk?
Misschien helpt het wel om te bedenken dat de jongens vaak even onhandig zijn en ook allerlei domme dingen gaan doen als ze in de buurt van meisjes komen.
En dat zij er ook van alles aan zouden willen doen, maar dat dit niet altijd lukt. Soms vallen zij niet, maar gaan ze extra stoer doen, of een beetje raar praten of opscheppen.
Elise, ik zou zeggen: trek je niet teveel van die jongens aan, en soms kan het ook helpen om te benoemen wat je doet, zo van: "O jee, nou bots ik tegen een stoel aan."
En: met je beide benen op de grond blijven staan ;).

Stine
<< Vorige pagina
6-10 van de 75
Volgende pagina >>

 © 2017 • contact: info@kluitman.nl • Postbus 9000 • 1800 GR Alkmaar

Deze site is gebouwd door Netweters.nl